Färsk nötost.

IMG_5991[3]

Ett super enkelt recept, men där du behöver lite planering för att hinna med blötläggning av nötterna.
Nu ska jag berätta hur jag gjorde den är fantastiska Raw färskosten som funkar till allt och naturligtvis är den helt mjölkfri.

Jag använde ekologiska Macadamianötter. En mild, krämig nöt som smakar ljuvligt. Den har ett högt innehåll av nyttiga fettsyror, B1-vitamin som har en stor påverkan på ämnesomsättningen och järn. När du gör det här receptet går det naturligtvis bra att byta ut Macadamianötter mot till exempel cashewnötter som också är lite krämiga och feta eller mot pumpakärnor eller solrosfrön om du undviker nötter.

2 dl nötter (blötlagda i minst 4 timmar)
3 msk olivolja (jag tog 2 msk av oljan som de soltorkade tomaterna ligger i)
1/2 dl vatten
2 msk pressad citronsaft
10-12 st soltorkade tomater
2-3 dl hackad färsk gräslök
1/2 tsk salt (gärna örtsalt)
peppar

Häll av blötläggningsvattnet från nötterna. Mixa nötterna i en highspeed blender tillsammans med vattnet tills de blir en krämig smet. Tryck ned med staven, om du har sådan till din mixer under tiden. Det tar några minuter och du måste skrapa ned massan lite då och då från kanten. Tillsätt oljan och citron, lite salt i taget och några drag med pepparkvarnen och mixa en stund till. Skrapa ur nötmassan och lägg i en skål. Hacka tomaterna och gräslöken fint och rör ner. Smaka av och tillsätt med salt, peppar eller citron om du tycker det behövs. Låt gärna färskosten stå några timmar i kylen innan du serverar, gärna med lite hackad gräslök på toppen. Servera på Raw Fröknäcke eller som en kall sås som tillbehör till sallad.

Publicerat i Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Chipudding med acaikokosmousse.

IMG_5533

En protein- och antioxidantrik frukost i bästa format.

Det är bra att fylla på med proteiner till frukost och särkilt de dagar man lyckas ta sig i väg och träna på morgonen vilket jag gjorde idag!
Ett yogapass, en härlig Raw frukost och man är i sitt esse hela dagen. Frukosten är hälsosam, god och mättande dessutom snabb och enkel att göra om du bara lägger chiafröna i blöt några timmar/kvällen innan för att få till puddingen.

Så här gör du:
1 msk chiafrön
1 dl mandel eller havremjölk
1 tsk vaniljpulver
1 msk acaipulver
1 dl kokosgrädde
1 dl hallon
1 liten banan
Lägg chiafrön i mandel/havremjölk och vaniljpulver på kvällen eller några timmar innan du ska äta och rör noga med en gaffel. Låt stå i kylen och om du har möjlighet rör om några gånger. Mixa acaipulver, banan, kokosgrädde och hallon, spara några hallon till garnering. Chiapudding i botten och sen acaimoussen över och du är där. Äntligen frukost!

 

 

Publicerat i Recept | Etiketter , , , , | Lämna en kommentar

Raw lime cheesecake

bild

Årets första dessert är såklart Raw och här finner du receptet till denna lite syrligt söta och goda lime cheesecake

Det här året kommer att bli fullt med tips, inspiration och glädje runt hälsa, Raw Food och annat som gör mig lycklig. Jag är just i uppstarten med mitt nya företag Rawlicious som erbjuder catering, event och föredrag inom Raw Food och hälsa. Att kombinera det hälsosamma och kreativa sätt att tillaga mat och att kunna hjälpa människor att komma tillrätta med problem genom kinesiologi är en fantastisk möjlighet och stor glädje för mig.

Är du sugen på att ta del av det jag delar med mig så kan du följa mig här.Instagram

Till det här receptet använde jag en springform på 10 cm.
Botten:
1 dl mandlar
2 dadlar (blötlagda om de har blivit lite torra)
Rivet skal av en lime
En gnutta salt
1-2 msk vatten

Fyllningen:
2 dl cashewnötter (blötlagda 4-6 timmar)
2 msk pressad lime
2 msk pressad citron
Rivet skal av 1/2 lime
1/2 dl kokosolja
1 msk agave sirap
1 tsk spirulina
ev lite vatten att späda med om fyllningen känns för tjock.

Börja med att mixa mandlarna till botten i en matberedare till finfördelat smul. Tillsätt dadlar, limeskal, salt och mixa med mandlarna. Konsistensen ska bli lite kladdig så ta i lite vatten åt gången tills du tycker det känns bra. Pressa ned allt i en springform och ställ in i frysen.
Gör sedan fyllningen. Smält kokosfettet i ett varmt vattenbad. Häll av vattnet från cashewnötterna och mixa tillsammans med alla de andra ingredienserna i en blender. Det tar ett tag innan det blir krämigt. Skrapa ned det som fastnar på sidorna lite då och då. Smaka av och tillsätt mer lime/citron om du vill ha mer syrlig smak och eventuellt mer agave sirap om du vill ha sötare. Späd med lite vatten om det blir för tjockt. Fördela fyllningen över bottnen och ställ in i frysen i 1-2 timmar eller längre. Ta fram och ställ i kylen ca 1 timma innan servering och dekorera med kokos, bär, lime eller det som helt enkelt faller dig i smak. Sedan är det bara att njuta!

Publicerat i Hälsa, Kinesiologi, Mat, Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Raw Food bollar.

bild

Raw Food bollar i olika varianter. Så goda och enkla att göra och dessutom om man gör flera smaker måste man ju pröva alla olika ;) Här har jag gjort smakerna choklad /hallon, lakrits/choklad och kokos/lime. Grunden i de båda chokladsmaks bollarna är den samma och här kommer receptet.

Ca 35 st bollar med chokladsmak.
2 dl cashewnötter
3 dl mandlar
1 msk mandelsmör
1 tsk vaniljpulver
1 dl rawkakao
15 st dadlar (blötlagda om de blivit torra)
1-2 msk vatten
3-4 msk kokosolja
2-3 tsk lakritspulver till lakritsbollarna (kan säkert variera stort i smak beroende på vad man köper för sort, så smaka av) eller 2 msk hallonpulver till hallonbollarna.
1 liten nypa salt

Mixa mandlar och cashewnötter i en matberedare så det blir som ströbröd. Tillsätt dadlarna och mixa tills de är finfördelade. Tillsätt de torra ingredienserna och mixa lite, smaka av. Lägg kokosfett i ett vattenbad så det blir flytande. Tillsätt kokosolja och mandelsmöret och mixa igen. Sist i med vattnet. Börja med 1 msk och se hur konsistensen blir. Den ska vara lite kladdig men det ska ändå gå lätt att forma bollar. Tillsätt lite mer vatten om du tycker smeten blev lite torr. Rulla, rulla och rulla! Jag rullade några av mina lakritsbollar i endast lakritspulver och det kan verkligen rekommenderas till dem som älskar lakrits. Några rullade jag även i en blandning av lakritspulver och kakao. Till hallonbollarna mixade jag lite rödbeta, tog lite, lite av saften och mixade med kokosflingor för att få den där fina rosa ytan. Självklart kan man använda endast kokos eller hackade nötter.

Ca 35 bollar med kokos/lime smak.
3 dl cashewnötter
2 dl mandlar
1 msk mandelsmör
15 torkade aprikoser (blötlagda om de har torkat)
1 dl kokosflingor
1 tsk vaniljpulver
3-4 msk kokosolja
1 liten nypa salt
1 lime

Mixa nötter, mandlar och kokosflingor i matberedare så det blir som ströbröd i konsistensen. Tillsätt aprikoserna och mixa så de blir finfördelade. Riv limen och pressa saften. Ha ner de rivna limeskalet, vaniljpulvret och salt och mixa lite. Smaka av. Lägg kokosfett i varmt vattenbad så det blir till olja. Tillsätt oljan och 1 msk av lime saften och mixa. Tillsätt mer lime saft om du tycker smeten blir lite torr. Den ska vara lite kladdig men det ska vara lätt att forma bollar. Rulla de små godbitarna i kokos som är mixat med lite rivet limeskal.

Publicerat i Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Raw äppelpaj med vaniljglass.

2014-11-12 13.20.05

Äppelpaj med vaniljglass. Raw såklart så ät den till frukost mellanmål eller som efterrätt;) Gör så här om du är sugen på en lätt- och snabblagad, nyttig efterrätt.

Till 2 portioner.
1 dl mandel (jag använde blötlagda ca 2 timmar)
1/2 valnötter (jag använde blötlagda ca 2 timmar)
2 dadlar
1 äpple
1 tsk kanel
1/2 tsk kardemumma
1 tsk pressad lime
1 tsk honung
2 bananer (skivade och frysta) Tips! Jag har alltid skivade bananer i frysen för att snabbt kunna göra glass, desserter och smoothies.
2 tsk vaniljpulver
1 msk mandelmjölk

Börja med att småhacka äpplet och blanda med kanel, kardemumma, pressad lime och honung så vätskar det sig lite och blir lite mjukt. Smaka av. Om du vill ha sötare ta lite mer honung men nötsmulet och glassen är också lite sött.
Lägg avrunna mandlar, valnötter och dadlar i en matberedare och mixa så det blir krispigt. Lägg undan nötsmulet.
Ta fram bananer från frysen och låt tina ca 5 min. Mixa tillsammans med vaniljpulver och lite mjölk. Smaka av och tillsätt mer vaniljpulver om du vill.
Sen är det bara varva nötsmul med äppelhacket i ett glas och överst lägger du på vaniljglassen.
Klart att servera och avnjutas!

Publicerat i Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Glutenfritt bröd.

2014-11-09 12.41.15-1

Ibland blir man ju bara så sugen på bröd!

Det är inte alltid så lätt att hitta ett gott gluten- och mjölkfritt bröd så när det finns tid och lust är det härligt att baka själv. Det är lite meditativt, det doftar underbart och man vet exakt vad det är i. Jag gillar att experimentera och får mycket inspiration från både bloggar och Instagram. Det här receptet gjorde jag om så det passar mig och familjen och det blev så bra att jag delar det här om någon känner för ett brödbak.

1 msk fiberhusk
4 msk chiafrön
3 1/2 dl vatten
200 g mandlar
1 ½ dl krossade linfrön
2 dl solroskärnor
1 dl kokosflingor
1 dl av något glutenfritt mjöl tex bovetemjöl/amaranthmjöl/mandelmjöl/quinoamjöl
4 msk olivolja
1 msk kardemumma
1 tsk kanel
1 tsk salt

Sätt ugnen på 160 grader. Blanda ner fiberhusk och chiafrön i vattnet. Rör runt ordentligt med en gaffel och låt svälla i 5 min. Under tiden lägg mandlar i en matberedare och mixa en kort stund så det är lite småbitar kvar. Blanda linfrön, solroskärnor, kokos och det valfria mjölet. Lägg ner blandningen, olivolja och kryddorna i matberedaren och mixa så att allt finfördelas till en deg som knådas lätt och formas till ett runt bröd. Lägg degen på ett oljat bakplåtspapper ovanpå en bakplåt. Låt det bli ca 3-4 cm högt så att det blir genomgräddat. Låt stå i ugnen i 60 minuter eller längre, beroende på hur sprött du vill ha brödet. Skär i skivor och njut med till exempel avokado och örtsalt på.

Publicerat i Recept | Etiketter , | 2 kommentar

Raw ris med grönsaker.

2014-10-30 10.26.02-1

En snabb lagad raw food rätt med smak av Asien. Full med näring och fräschhet. Perfekt som lunch.

Receptet räcker till 2 portioner.
1/2 halvt blomkålshuvud.
1 dl blötlagda cashewnötter (blötlagda ca 2 timmar)
1 röd paprika
1 1/2 dl gröna ärtor (jag använde frysta)
1 dl majs (jag använde fryst)
10 cm stjälkselleri
2 dl groddar
1 lime
1 msk kallpressad kokosfett (lägg ner fettet i en liten kopp och ställ ner koppen i ett hett vattenbad så det blir till kokosolja)
1 tsk miso
1 msk tamari
1 tsk paprikapulver
1 vitlöksklyfta
1 krm cayennepeppar
2 tsk curry
färsk koriander

Lägg blomkålsbuketterna och cashewnötterna i en matberedare och mixa ett litet tag. Hacka vitlöken och tillsätt till risblandningen tillsammans med lime, miso, tamari, kokosoljan och kryddorna. Mixa tills konsistensen blir som ris. Smaka av och tillsätt mer kryddor om du vill ha starkare smak.
Lägg över i en bunke och blanda med strimlad paprika, maj, ärtor och 1 dl av groddarna.
Strö över hackad koriander och resten av groddarna. Servera med limeklyftor.

Smaklig måltid!

 

 

 

Publicerat i Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Chiapudding med blåbär och hallon.

2014-10-29 12.57.03-1

Chiapudding är en god, fräsch dessert eller ett bra mellanmål fullproppat med nyttigheter. Proteiner, fettsyror, fibrer och mineraler gör chiafröet till ett riktigt superfrö.

Recept.
Jag hade gjort mandelmjölk smaksatt med en dadel. Jag tog en dl mandelmjölk och mixade med några blåbär och 1 dl mandelmjölk och mixade med några hallon. I med I msk chiafrön i varje mjölkglas och sen stod det och svällde några timmar. Under den tiden vispade jag runt med en gaffel några gånger.

När det blivit pudding konsistens hällde jag först blåbärspuddingen i ett nytt glas och la några blåbär över den. Sen hällde jag över hallonpuddingen och toppade med hallon, blåbär lite vaniljpulver och hackade pistagenötter.

Jag gillar verkligen att äta en efterrätt som man inte blir helt däst av utan får energi och som kroppen mår bra av. Den här är just exakt en sådan. Inte för söt och inte för mäktig. Mums!

Publicerat i Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Raw pumpasoppa med örter och soltorkade tomater.

En soppa gjord på säsongens rotfrukter smaksatt med örter och soltorkade tomater. Jag vill alltid ha något knaprigt till när jag äter soppa och jag hade gjort svartkålschip som jag serverade till. Det bröt av lite och är så goda med sin sälta. Det är ju väldigt enkelt och snabblagat med just raw soppa. Om jag vill ha en lite mäktigare variant med asiatisk touch så tar jag kokosgrädde i och byter ut örtkryddor mot lime, chili och ingefära.

Så här gjorde jag soppan som räcker till två portioner:
1 liten palsternacka.
1 liten morot.
4 dl uppskuren butternut pumpa.
1 cm jalapenjo.
1 vitlöksklyfta.
1/2 dl soltorkade tomater.
5 dl vatten.
1 msk äppelcidervinäger.
1 msk näringsjäst.
1 msk olivolja.
1/2 msk oregano.
1/2 msk färsk timjan.
Salt och peppar.
Skala och hacka rotfrukterna och vitlöken. Hacka tomaterna och jalapenjo och lägg tillsammans med rotfrukterna i mixern eller matberedaren och täck med vatten. Mixa slät. Krydda och fyll på med resten av vattnet och olivoljan och mixa igen. Smaka av med salt och peppar.
Vips så är middagen färdig;:

Publicerat i Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Dags att fylla på med D-vitamin.

2014-10-07 09.54.47

Under våren och sommaren räcker det med 20 minuter i solen för att huden ska bilda tillräckligt med D-vitamin. Men efter september månad räcker inte solljuset till och våran D-vitamin depå sjunker snabbt. Mest känt är D-vitaminets positiva påverkan på vårt skelett och tänder där det reglerar kalkbalansen. D-vitaminet kan även skydda mot förkylningar, depressioner och trötthet. Många forskare anser att brist på D-vitamin kan ha en koppling till mer allvarliga sjukdomar. Artikel finns att läsa här.

Det rekommenderade dagliga intaget för vuxna och barn över 2 år är 10 mikrogram om dagen men även med bra matvanor är denna nivå svår att komma upp till. I andra länder är rekommendationen betydligt högre och även i Sverige säger man att vuxna kan ta 25 mikrogram om dagen under vinterhalvåret. Om du även äter fet fisk såsom lax, sill och makrill, skaldjur och svamp fyller du på med de största naturliga D-vitamin källorna du kan få i dig via kosten. Vissa mjölprodukter och havredrycker är även berikade med D-vitamin.

Att ta D-vitamin tillsammans med vitamin K2 är fördelaktig då de tillsammans minskar risken för åderförkalkning. Vitamin K2 hjälper också till att föra in kalcium in till skelettet, där vi behöver det och inte in i organ eller leder.

Här (www.ekobutiken.se) kan du beställa D-vitamin och andra näringstillskott.

Publicerat i Hälsa | Etiketter , | Lämna en kommentar

Raw jordbubbsglass med chokladsås.

2014-10-04 14.42.48-1

Ett till kalas!
Det är roligt att bjuda in familj och vänner på kalas. Att göra det mesta raw känns helt rätt. Det blir nyttigare och renare fika att mumsa vilket känns bra både för oss vuxna och framförallt för barnen som är mer känsliga för socker än vad vi är. När man dessutom har en i familjen som är mjölkallergiker och en som inte äter gluten passar det utmärkt eftersom rawfood inte innehåller varken det ena eller det andra.

I lördags fixade vi jorgubbsglass med chokladsås och här är receptet som räcker till 2 portioner jordgubbsglass.
2 st skivade, frusna bananer
250 gram frusna jordgubbar
1 tsk vaniljpulver.

Ta fram de frusna bananerna och de frusna jordgubbarna och låt dem tina ett litet tag. Mixa tillsammans med vaniljpulver i en matberedare eller i en mixer/mixerstav. Om du vill söta den lite extra kan du använda honung eller agavesirap.

chokladsås:
1 1/2 dl raw kakao
1/2 dl kokosolja (lägg kokosfett i ett vattenbad så det blir flytande)
1/2 dl honung eller agavesirap
1/2 dl vatten

Mixa alla ingredienser väl. För mer sötma tillsätt mer honung/agavesirap. Om du låter den stå så tjocknar den. Späd så med mer vatten till önskad konsistens.

Sen är det bara njuta!

 

Publicerat i Recept | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Må bra i höst.

2014-08-31 13.37.23-1

Hösten är här!
Färgexplosion och krispig klar luft. Det är vackert och mysigt men också en tid då många känner sig trötta och stressade. Den där härliga energin från i somras har börjat avta och allt snurrar på för fullt.
Jag är ingen mindfullnes expert men själv får jag en gnutta energi när jag stannar upp och försöker fokusera på det vackra jag ser varje dag. Hösten bjuder verkligen på det!

Ett annat område som jag vet desto mer om är hur mat och dryck påverkar dig. Den där extra koppen kaffe, lite godis eller fikabröd på eftermiddagen ger dig inte energi i längden utan belastar din kropp så att du blir ännu tröttare. Du kanske rent av äter något, till och med varje dag som gör att du får ont i kroppen, har problem med magen eller som påverkar din mentala hälsa negativt. Du kan påverka mycket själv och med hjälp av kinesiologiska tester kan man få en indikation på om det är något födoämne som bör undvikas eller om det finns behov av ett annat. Alla är olika och det kan vara skönt att få lite hjälp med att komma igång. Du är välkommen att höra av dig om du vill veta mer eller om du vill boka en kinesiologibehandling.

Ha en härlig höst!

Publicerat i Hälsa, Kinesiologi | Etiketter , | Lämna en kommentar

Raw kärleksmums.

2014-09-27 15.25.40-1

Kärleksmums går alldeles utmärkt att göra i en rawvariant. Det går snabbt att göra, den blir fantastisk god och är dessutom nyttig. Kärlek till er alla!

Recept.
1 dl Mandelmjöl/mandelpulpa
1 dl Kokosmjöl
1 dl Rawkakao
3 msk kokosfett
18-20 st Dadlar
1 tsk Vaniljpulver
1 krm Salt
1/2-1 dl Vatten
Kokosflingor att strö ovanpå.

Mixa dadlarna med mandel- och kokosmjöl till en lite gryning konsistens. Tillsätt resten av ingredienserna, börja med 1/2 dl vatten. Det ska bli en lite kletig massa som går att forma. Tillsätt mer vatten om det känns för smuligt och torrt. Lägg kakaomassan i en liten form ovanpå bakplåtspapper. Strö på kokosflingor och tryck till lite lätt med handflatan. Ställ in i frysen och ta fram 20 min innan servering och skär upp i rutor när den blivit lite mjuk. Om det skulle bli några rutor över, verkar osannolikt för mig men man vet ju aldrig, så förvaras dom bäst i frysen.

Publicerat i Recept | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Apelsin- chokladmousse.

2014-09-20 20.52.59

I helgen när vi var bjudna på middag hemma hos vänner fixade jag desserten. Jag har verkligen fastnat för apelsin-choklad kombon och ville använda mig av de smakerna. Glass kändes lite bökigt, ska ju stå i frysen ett tag men jag inspirerades av den glassen jag gjorde för ett tag sen med ungefär samma smaker.

Det här receptet är till fyra personer.
3 Avokados
6 st dadlar.
3/4 dl Raw carobpulver.
3/4 dl Raw kakao
1 msk Rawhonung
1 Ekologisk apelsin.
Lite Raw kakaonibs till garnering.

Blötlägg dadlarna i ca två timmar. Tvätta apelsinen och riv skalet. Spara en del av apelsinskalet till garnering. Pressa saften ur apelsinen och mixa den tillsammans med alla de andra ingredienserna i en matberedare eller mixer till en härlig mousse. Smaka av om du vill ha mer chokladsmak eller mer sötma från honungen.
Servera i mindre glas och garnera med lite apelsinskal och kakaonibs.

Den här desserten kommer att bli en riktig favorit. Det bästa med Rawfood desserter är att de är goda, söta och hälsosamma. Du slipper socker, tillsatser och raffinerade produkter.  Istället en efterrätt med massor av mineraler, vitaminer, antioxidanter och dessutom afrodisiakum från chokladen;). Så njut!

Publicerat i Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Rawbovetegröt med smak av hallon och kokos.

2014-09-19 08.54.04-2

Nu när hösten är här och mornarna är lite kyligare tycker jag det passar bra med lite stadigare frukost. Speciellt när man lyckats få till ett yogapass en tidig morgon. Så innan jag gick iväg för att träna blötlade jag 1 dl heltbovete i vatten. Väl hemma två timmar senare och jätte hungrig sköljde jag först bovetet noggrant. Sen mixade jag bovetet, 1 dl hallon, 1 msk kokosolja och 1/2 banan tillsammans. Till det lite lätt uppvärmd mandelmjölk. Jag har svårt att äta eller dricka något som kommer direkt från kylen, (förutom Champagne då;)) så antingen tar jag fram det jag ska använda från kylen en bra bit innan eller så värmer jag upp det lite försiktigt.  Jag toppade gröten med lite C-vitaminrika svartavinbär som även innehåller mycket antioxidanter och lite torkade gojibär som även dom är fullproppade med C-vitamin.

Efter den här starten på dagen var jag otroligt tacksam hela dagen. För att jag har möjligheten att träna Yoga, att jag kan gå upp tidigt en morgon och lämna allt därhemma för att få en stund av egentid, för att hela dagen ligger framför mig och att jag är full av energi, lycka och harmoni. Så istället för att få dåligt samvete när man inte får till det som man vill och planerar för var tacksam när du väl får det. Ju mer glädje och energi man känner desto lättare blir det att ta sig i väg en tidig, kylig höstmorgon.

Ha en skön höst!

Publicerat i Hälsa, Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Mjölksyrade grönsaker.

2014-09-15 10.26.23-1

Hälsoeffekterna av att äta mjölksyrade grönsaker är många. Sen är det ju väldigt gott också. Nu på hösten finns det dessutom massor av olika grönsaker att kombinera och testa.

C-vitamin bevaras. Kål innehåller höga halter av C-vitamin och vid syrning bevaras nästintill allt. Det viktiga för att behålla den höga halten av C-vitamin är att äta surkålen ouppvärmd.

B-12 vitamin nybildas. Vid mjölksyrning bildas B-12 som är en vitamin som annars mestadels finns i animaliska produkter vilket gör det särskilt svårt att få i sig för veganer. Kroppen kan inte bilda vitaminet själv utan det är bara från kosten vi får i oss B-12.  Jag rekommenderar dock veganer att inte helt förlita sig på att få i sig tillräckligt med B-12 från syrade grönsaker utan även fylla på med ett bra kosttilskott. B-12 brist kan leda till  symtom som depression och minnesstörningar. Brist på B-12 kan leda till blodbrist.

GI-värdet på maten sänks. Syrad mat håller ditt blodsocker på en låg och jämn nivå och har alltså ett lågt GI-värde. Så att servera mjölksyrade grönsaker till varje måltid är ett sätt att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes.

Järn och andra mineraler tas lättare upp i kroppen. Många lider av järnbrist. Särskilt barn och kvinnor som är gravida eller i menstruerarande ålder. Symtomen på järnbrist är trötthet, kraftlöshet och att barn störs i sin utveckling. Mjölksyrebakterierna förbättrar järnupptaget från maten. Även andra mineraler tas upp lättare då mjölksyrebakterierna samlas vid tarmväggen och ökar tarmens förmåga att absorbera mineralämnen. Mjölksyran bryter också ner ett ämne som kallas fytinsyra som finns i många fullkornsprodukter och som hindrar järnupptaget. Genom olika kinesiologiska tester går det att upptäcka näringsbrister. Det kan vara till stor hjälp för att veta vad kroppen saknar och behöver.

Förbättrad tarmflora. Merparten av de cirka ett och ett halvt kilo bakterier som vi människor har i vår kropp finns i vår tarm. Dessa tarmbakterier har en avgörande betydelse för vår hälsa och för vårt immunförsvar. Många studier visar att i de länder där man äter mycket syrade grönsaker är människor friskare och drabbas av färre allergier. Tarmsjukdomar som ulcerös kolit och Crohns sjukdom anser många forskare har ett samband med störningar i tarmfloran. Hos personer med sjukdomar som MS, typ 2-diabetes, fetma, åderförkalkning och i vissa fall även autism har man genom DNA-analyser och andra mätningar ofta sett en avvikande tarmflora. Det optimala är att vid varje måltid äta någonting som är mjölksyrat och som inte är uppvärmt för att behålla all näring. Vid en antibiotika behandling är det extra viktigt med dessa bakterier eftersom antibiotikan även tar död på de bra bakterierna vi har i tarmen.

Publicerat i Hälsa | Etiketter | Lämna en kommentar

Chiapudding med Raw apelsin-chokladglass.

2014-09-12 09.35.09-2

Krämig raw chokladglass och chiapudding med smak av apelsin blir till en nyttig och god dessert. Men kan lika gärna ätas till mellanmål eller till och med frukost. Fantastiskt, eller hur?

Receptet räcker till två glas.
Chiapuddingen:
Blötlägg 1/2 dl chiafrön i 2 dl mandelmjölk som är mixad med en torkad dadel några timmar eller över natten. Vispa runt noga. När det är klart blanda i 1 msk pressad apelsin och din chiapudding är klar.

Chokladglass med apelsinsmak:
Använd cirka två st frysta bananslantar. Låt tina lite en kort stund. Under tiden, blanda 1 msk pressad apelsin, 1 msk flytande raw honung 2-3 msk raw kakaopulver. Ner med bananerna och chokladen i en mixer och kör tills det blir till en krämig konsistens.

Servera med chiapuddingen längst ner i ett glas. Efter det några tunna skivor av apelsin. Sist chokladglassen och på toppen av den lite zestad apelsin och raw kakaonibs.
Severa genast och njut!

Publicerat i Recept | Etiketter , , , , , | Lämna en kommentar

Proteinsmoothie med Chiafrön

2014-09-10 13.59.05-1

Smoothie med chiafrön och kokosfett är perfekt innan träning eller för dig som behöver lite extra protein och nyttigt fett till frukosten. Superfröet Chia är fulladdat med protein. Omega-3 och fiberrika kolhydrater. Det hälsosamma kokosfettet ger snabb energi och ökar ämnesomsättningen. Perfekt att fylla på i en glasburk och ta med dig under dagen.

Receptet räcker till 2 smoothies.
Lägg 1 msk chiafrön i 2 dl mandelmjölk i cirka 15 minuter.
2 dl Frusen mango som får tina under tiden chiafröna sväller.
1 Banan
2 Nävar grönkål
1 msk Kokosolja. (lägg kokosfett i ett varm vattenbad så blir den flytande)
Kör allt i mixern och du har en supersmoothie i din hand.

Publicerat i Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Kokosolja

kokosnot

Kokosfett (blir flytande över 24° och kallas då kokosolja) har en mängd fantastiska egenskaper som påverkar hälsan positivt. Den innehåller vitaminer, mineraler och antioxidanter. 50% av fettet i kokosoljan är den ovanligt förekommande Laurinsyran som även finns i bröstmjölk och som gör den helt unik i näringssammanhang. Laurinsyran är virushämmande och har en antibakteriell effekt. Kokosoljan innehåller även kapryl- och myristinsyra som gynnar tillväxten av goda tarmbakterier och höjer immunförsvaret.

Av kokosnötsoljans till största del mättat fett består en stor del av hälsosamma, medellånga fettkedjor. Dessa fettsyror är särkilt bra för immunförsvaret, energiproduktionen och muskelarbete. De medellånga fettkedjorna är lättsmälta och förbränns snabbt vilket ökar ämnesomsättningen och är därför att bra alternativ till dem som vill gå ner i vikt. Kokosfettet ökar inte insulinet i blodet och passar därför väldigt bra för diabetiker och för dem som ligger i riskzonen. De mättande fettet skyddar de inre organen, har en positiv inverkan på hormontillverkningen och de vita blodkropparnas funktion.

Andra vegetabiliska oljor innehåller ofta en alldeles för hög halt av Omega-6. De önskvärda proportionerna mellan Omega-6 och Omega-3 rubbas och kan påverka både den mentala hälsan och öka inflammationer i kroppen. Kokosfettet innehåller ingen av dessa fettsyror så du får inget överskott av Omega-6. Fyll i stället på med bra Omega-3 källor.

Så, att få i sig ungefär 3 matskedar ekologisk kallpressad extra virgin kokosolja som alltså inte har värmts upp till över 40° och då behåller all näring är ett utmärkt sätt att få i sig ett bra och samtidigt näringsrikt fett. Fördelarna är alltså: Höjt immunförsvar, viktnedgång, ökad ämnesomsättning, virus och bakteriedödande, energigivande, ingen insulinpåverkan, återfuktande och välgörande för hud och hår, förbättrad munhälsa.

Här kommer sex olika tips med kokosfett att pröva!

1) Ha 1 msk av kokosoljan i din smoothie, gröt, chiapudding, rawghurt, té eller kaffe. Ett bra sätt att fylla på med näringsrikt och nyttigt fett varje dag.

2) Stek i kokosolja. Det är det fett som allra bäst tål höga temperaturer utan att det bildas skadliga transfetter. En olja med Omega-6 är inte hälsosamt att värma upp. Om du inte tycker att kokossmak passar till den mat du lagar så finns det även ekologiskt smakfritt kokosfett. Men testa! Det blir bara en aning angenäm kokossmak. Det smakfria kokosfettet är visserligen behandlat för att få bort smak och lukt det är ändå ett bra alternativ om du ändå ska hetta upp det och inte vill ha någon smak.

3) Oilpulling. Väl värt att pröva för att förbättra munhälsan. Klicka på länken så ser du hur oilpulling går till.

4) Använd som en helt naturlig kropps och ansiktslotion. Du kommer dofta som en exotisk sommardröm och garanterat bli len och mjuk som en baby. Kokosolja tillför huden antioxidanter och E-vitamin och är även bra mot svamp som kan finnas på hud, fötter och i hårbotten. Kokosoljan absorberas snabbt och passar framför allt dig med normal, lätt torr eller blandhy. Är också bra och läkande mot eksem och psoriasis. Den passar mindre bra till dig som har mycket torr eller fet hudtyp. Perfekt att smörja in bebisen med. Tänk på att det vi smörjer in oss med kommer in i vårt blodomlopp och ut i hela kroppen. Huden är vårt största organ så vi kan göra det bästa och helt enkelt bara använda produkter som vi även skulle kunna tänka oss att äta. Vi vill inte ha i oss kemikalier eller andra gifter som kan påverka oss negativt.

5) Hårinpackning. Tillför håret fukt, proteiner och tar bort frissigheten. Tar även bort svamp och eksem som kan finnas i hårbotten. Så här gör du.
Ta några matskedar (beroende av hur mycket hår du har) kokosolja i handen och massera in i längderna och lite mer sparsamt i hårbotten. Låt verka 30 minuter eller på med en duschmössa och sov med det över natten. Schamponera håret två gånger för att få bort oljan och fortsätt som du brukar när du tvättat håret. Oljan kan användas så ofta du känner för.

6) Make-up remover. Fett löser fett och med kokosoljan tar du bort smink på ett skonsamt sätt. Ta lite olja på en fuktad bomullspad och torka bort sminket. Skölj med vatten använd en natur tvättsvamp att få bort den sista oljan.

Publicerat i Hälsa | Etiketter | Lämna en kommentar

Rawpasta med champinjonsås.

2014-09-03 13.42.29-2

Pasta är ju en klassiker bland barnfamiljer. Ett enkelt sätt att äta nyttigare är att byta ut pastan mot strimlade till exempel morötter, squash, palsternacka eller rättika och äta till olika såser eller göra till en helt Raw rätt.

Här hyvlade jag morötter och squash med en potatisskalare. Det som blir över mot mitten kan man spara och lägga i juicerna eller mixa i en smoothie.

Recept på champinjonsås för två personer.
4 dl champinjoner
1 vitlöksklyfta
1/2 avokado
1/2 dl olivolja
2 tsk äppelcidervinäger
1 dl persilja + lite till garnering
2 tsk tamari
1 tsk timjan
örtsalt
1/2 stjälkselleri

Mixa 2 dl champinjoner med resten av ingredienserna utom stjälksellerin till en lite krämig konsistens. Skiva eller klyfta resten av champinjonerna och blanda ner tillsammans med stjälksellerin i champinjonsåsen. Lägg på din Rawpasta och strö på lite hackad färsk persilja och lite svartpeppar.

Publicerat i Recept | Etiketter , | Lämna en kommentar

Rawfalafel med hummus.

2014-05-07 13.35.20

Jag älskar verkligen libanesisk mat och det går utmärkt att göra den raw eller delvis raw för den som vill det.

Falafel (8-10 st.)
5 dl blötlagda solroskärnor. (Blötlägg ca 2 timmar.)
1 schalottenlök
1 dl färsk koriander
1 dl färsk persilja
2 msk tahini
1 vitlöksklyfta
1 tsk spiskummin
1/2 tsk cayennepeppar
1 msk pressad citronsaft
1 tsk salt
1 dl sesamfrön att rulla falafelbollarna i när de är klara.

Mal solroskärnorna i matberedare och häll sedan i resten av ingredienserna och mixa till en massa. Rulla massan till bollar. Lägg sesamfrön i en tallrik och rulla falafelbollarna i fröna. Servera i kålblad eller stort salladsblad med oliver, riven rödbeta och hackade grönsaker.

Recept hummus.
1 skalad squash
1 dl tahini
saften av 1/2 citron
1/2 dl olivolja
3 tsk spiskummin
1-2 vitlöksklyftor
1/2 tsk cayennpeppar
salt och peppar
Mixa alla ingredienser i en matberedare till en krämig och len konsistens. Strö på lite paprikapulver och lite hackad persilja. Servera till falafel, som dipp till grönsaker eller på din smörgås.

Publicerat i Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Smoothie med rödbeta, blåbär och lila grönkål.

2014-08-30 13.57.30

Hösten med alla dessa härliga färger och nyttiga grönsaker gör mig alldeles exalterad. Idag var vi på Bondens marknad på södermalm och jag ville köpa hem allt. En del av det jag fick med mig hem blev till en härlig, krämig smoothie fylld med immunförsvarshöjande ämnen från rödbeta, blåbär och lila grönkål. Grönkålen är även full av antioxidanter, vitaminer, kalcium, järn och Omega-3. Blåbär är det mest C-vitamin rika bäret så det är bara att fylla på med denna uppiggande vitaminbomb när höstmörkret börjar falla.

1 Rödbeta
I Näve lila grönkål/grönkål
1/2 Ananas
I dl Blåbär
1 Avokad
5 dl Vatten
Mixa ihop till en härlig smoothie och njut!

Publicerat i Recept | Etiketter , | Lämna en kommentar

Glutenfritt fröknäcke

2014-08-25 13.52.34

Ett glutenfritt, knaprigt och gott fröknäcke som äts upp på bara några dagar hemma hos oss.

1 dl av mandelpulpan. Brukar bli så mycket efter en omgång mandelmjölk. Eller använd mandelmjöl/bovetemjöl/kokosmjöl/amaranthmjöl eller qiunoamjöl.
1 dl boveteflingor
1 dl solrosfrön
1 dl sesmafrön
1/2 dl linfrö
1/2 dl pumpakärnor
2 tsk hela kumminfrön
1/2 olivolja
2 dl kokande vatten.

Lägg i kumminfröna i det heta vattnet och låt dem ligga och ge smak under tiden du blandar i hop de övriga ingredienserna. Häll sist i vattnet med fröna i och tryck/bred utsmeten på en bakplåtsklädd plåt. Strö på lite flingsalt. Baka i mitten av ugnen på 125° i cirka 75 minuter.

Publicerat i Recept | Etiketter | Lämna en kommentar

Chiapudding med kokos och vanilj

2014-08-06 17.15.55

Blanda 1/2 dl chiafrön med 1 krm vaniljpulver och 2 1/2 dl kokosmjölk. Låt stå några timmar eller över natten. Det är bra om man rör om någon gång under blötläggningen. Chiafrön sväller under blötläggning och det blir en nyttig och lite söt pudding som passar som en dessert, till frukost eller mellis. Fullproppad med proteiner, Omega-3 och fibrer är det en riktigt Superfood dessert.

Publicerat i Recept | Etiketter , , , | Lämna en kommentar

Yogatime

2014-08-21 13.26.30

Äntligen var jag på mitt första yogapass sen i våras. Sommaren började med en envis och långdragen förkylning som sen ledde till en mycket svag rygg som i sin tur gjorde att ett lyft orsakade ett ryggskott. Och jag som hade planerat att ta uppiggande och härliga springturer om morgnarna under sommaren. Nu får det helt enkelt bli friska och färgsprakande turer i höst istället.

Det var så härligt på yogan. Jag testade ett nytt Hot Yoga pass på Inbalance Yoga på Södermalm dit jag brukar gå. I 32 graders värme svettades man ordentligt. Det kändes som att jag svettades ut en massa som jag samlat på mig under sommaren. Både känslomässiga saker och även det där extra som man lätt ”unnar” sig på sommaren. Och efter två yogafria månader så var det skönt att bli mjuk i värmen och jobba bort stramheten. Kändes nästan som Yoga passen i Thailand. Jag har aldrig testat Bikram Yoga men jag tycker att 32 graders värma räckte att träna i;)

Efter passet fick jag en sådan kreativ energi så jag sydde en väska till min yogamatta. Jag blev så glad när jag hittade tyget som jag köpte för flera år sedan under en resa i Ghana och som kommer påminna mig varje gång jag tar min matta till träningen om hur fantastiskt det är med möten människor emellan, olika kulturer, dofter, språk och miljöer och hur tacksam jag är över att ha fått uppleva det.
Namaste!

 

Publicerat i Träning | Etiketter | Lämna en kommentar

Detoxsmoothie

2014-08-21 14.41.24

Att göra en detox är ett sätt att låta kroppen vila från det vi brukar stoppa i oss men som inte är så bra för oss. Ett sätt att komma igång med nyttigare mat, att få ny inspiration och få mer energi. Kaffe, té, socker, tillsatser, jäst, mejeriprodukter, alkohol, säd och halvfabrikat är inte produkter som bygger upp din kropp. Därför utesluter man koffein, allt sötningsmedel, jäst, alkohol, mjölkprodukter, säd, potatis, minskar på frukten och rött kött när man detoxar. Många kör helt vegan. Två till tre veckor en eller två gånger per år brukar de flesta må väldigt bra av. Eller så gör man en detox för att rensa ut kemikalier, mikroorganismer, bakterier eller tungmetaller. Då behövs det en djupare diagnos och preparat för att verkligen komma åt problemet. Med kinesiologiska tester kan man adressera detta.

I båda fallen är en ren och näringsrik kost mycket viktigt. Avstå från de produkter som bryter ned och fyll på med nyttig och energigivande mat. När jag för drygt två år sedan gjorde en detox kom jag på allvar kontakt med Raw Food. Det kändes så enkelt eftersom maten är fylld av näring, fantastiskt god, ren från alla tillsatser och helt vegan. Man behöver såklart inte äta 100% Raw men satsa gärna på 80%  Raw och fyll på med härliga grönsaksgrytor, linser, bönor, Quinoa och rotfrukter.

Den här smoothien innehåller grönkål som är fullproppad med kalcium, kalium, C-vitamin, folat och betakaroten. Avokado med massor av nyttiga fetter, fibrer och vitaminer. Persilja som är utrensande och innehåller tre gånger så mycket C-vitamin som apelsin och två gånger så mycket järn som spenat. Den gröna algen Chlorella som består av 60 % protein. Den innehåller aminosyror, mineraler, vitaminer , stora mängder enzymer och fettsyror. Dessutom är det mer klorofyll i Chlorella än i något annat livsmedel. Algen är även avgiftande och basbildande. Ananasen är också rik på C-vitamin. Den är bra mot menstruatationsbesvär, nervositet och är vätskedrivande.

Receptet ger cirka 7 dl. Drick den till frukost eller så rivstartar du och dricker den hela första dagen på din detox.

1 Näve grönkål.
1 Näve persilja
1 Avokado.
1/2 Citron.
1/2 Ananas
1 tsk Chlorella pulver.
5 dl Vatten
Kör i mixern tills det blir en härlig konsistens.

Lycka till!

 

 

Publicerat i Hälsa, Recept | Etiketter , , | Lämna en kommentar

Mandelmjölk

2014-08-13 07.36.48

Mandelmjölk är fantastiskt god, nyttig och enkel att göra. Den är näringsrik med massor av kalcium, proteiner, fettsyror och enzymer. Med blötläggning blir  den också väldigt lättsmält samtidigt som näringen från mandlarna frigörs. Du kan även göra mjölken på valnötter, solroskärnor, pumpakärnor, hasselnötter, paranötter och macadamianötter. Jag brukar undvika cashewnötter då dom lättare än andra nötter angrips av mögel.

Skalade hampafrön går också utmärkt att göra mjölk på och är mycket nyttiga med hög halt av fettsyror, aminosyror och mineraler. Hampafrön behöver inte blötläggas.

Så här gör du din nötmjölk.

Lägg 1 dl nötter/frön i blöt under natten.
Skölj noga några gånger och häll ner dem i mixern. Om du föredrar lite sötma, lägg ner en eller två dadlar eller lite vaniljpulver. Om du vill ha en härlig chokladdryck så ner med lite raw kakao. Bästa mjölkchokladen!
Häll i så mycket av 4 dl vatten så det täcker nötterna och mixa väl. Fyll på med resterande vatten och mixa igen.
Lägg nötmjölkspåsen över en skål eller använd en finhålig sil och häll sedan över nötmjölken. Kram ur all mjölk ner i en skål. Spara gärna pulpan som blir över att använda i bakning av tex fröknäcke eller kärleksmums. Sedan är det bara att njuta!

Mjölken håller sig ungefär två dagar i kylen så jag brukar inte göra på mer än 1 dl nötter åt gången så den alltid är fräsch.

Publicerat i Recept | Etiketter , | Lämna en kommentar

Oilpulling

Att använda olja på samma sätt som du använder munskölj är en gammal ayurvediskmetod. Sesamolja är det som traditionellt används men jag föredrar kokosoljan som är mer bakteriedödande och som inte innehåller de mindre bra Omega-6 fettsyrorna. Det hela går till så att du helst direkt på morgonen tar cirka 1 tesked olja och vispar runt i munnen och mellan tänderna så gott det går i ungefär 15-30 minuter. Börja med lite kortare tid om det känns ovant och du blir trött i käkarna. Spotta sedan ut oljan i papperskorgen. Vi vill inte ha stopp i avloppet när oljan stelnar till så undvik diskhon. Svälj inte eftersom den innehåller bakterier och gifter. Eterår sköljer du helst med saltvatten. Vanligt vatten går också bra. Även om det är bäst att göra detta på morgonen så funkar det såklart närsomhelst under dagen.

Undvik helt ”vanligt” munskölj som även tar död på de bra bakterierna vi har i munnen och i tarmen och som vi så väl behöver.

Oil pulling har en rengörande, antibakteriell och helande effekt. Ofta förekommer Candida och Streptokocker i munhålan som orsakar plack på tänderna och inflammationer i kroppen. Metoden kan hjälpa till att minska den toxiska påverkan som munbakterierna har i hela kroppen och öka ditt immunförsvar.  Dessutom får du en betydligt bättre och fräschare munhälsa som gör att besöken till tandläkaren minskar. Jag garanterar att du redan efter första gången kommer känna skillnad på dina tänder. Ett helt naturligt sätt att förbättra din hälsa.

 

Publicerat i Hälsa | Etiketter | Lämna en kommentar

Röbetssmoothie

2014-08-15 12.58.34

Röbetssmoothie med smak av apelsin, svartavinbär och ingefära.

1 Rödbeta
1 Apelsin
Cirka 1 cm ingefära.
1 Liten banan.
3/4 Svartavinbär eller hallon.
1 Stor näve gröna bladgrönsaker. Jag använda mangold.
Cirka 1 dl vattten.

Skala och hacka rödbetan i bitar. Om du använder matberederare eller mixerstav så riv rödbetan. Mixa med apelsinbitar, skalad och hackad ingefära, bär, banan, bladgrönsaker och vatten. Späd med mer vatten om du önskar lite lösare konsistens

 

Publicerat i Recept | Etiketter , | Lämna en kommentar

Raw bovetegröt med mandelmjölk

2014-08-13 07.32.53-1

Bovete är till skillnad från namnet helt fritt från både vete och gluten. Det är delen på ett näringsrikt frö och flera gånger hälsosammare och mer lättsmält än spannmål. Bovete är rikt på järn, zink, selen, flera vitaminer, kostfiber och flera essentiella aminosyror. Det sänker blodtrycket, höga kolesterolvärden och ökar blodcirkulationen.

Detta gör det till en bra och lättanvänd ingrediens i Raw Food köket. I det här receptet gjorde jag en Rawgröt med smak av kanel och äpple.

1 dl Helt bovete först sköld och sedan blötlagd i 30 min.
1/2 Äpple av den sötare sorten.
1 tsk Kanel.
Mixa den blötlagda boveten med äpple och kanel. Om du vill ha den lite sötare så ringla över lite honung. Jag toppade med mandlar som varit blötlagda över natten och sedan rullade i kanel. Till det fantastiskt god mandelmjölk.

Du kan även groda bovete och då flerdubbla näringsvärdet. Grodda bara så mycket som du avser använda eftersom just bovetegroddar inte håller sig särkilt bra. Lägg groddar i sallader, soppor och i fyllningar.

Grodda bovete såhär:
Lägg bovete i blöt cirka 30 min.
Skölj bovetet noga.
Grodda i groddpåse eller glasburk men bara ett dygn.

 

 

Publicerat i Hälsa, Recept | Etiketter , , , | Lämna en kommentar