Färsk nötost.

IMG_5991[3]

Ett super enkelt recept, men där du behöver lite planering för att hinna med blötläggning av nötterna.
Nu ska jag berätta hur jag gjorde den är fantastiska Raw färskosten som funkar till allt och naturligtvis är den helt mjölkfri.

Jag använde ekologiska Macadamianötter. En mild, krämig nöt som smakar ljuvligt. Den har ett högt innehåll av nyttiga fettsyror, B1-vitamin som har en stor påverkan på ämnesomsättningen och järn. När du gör det här receptet går det naturligtvis bra att byta ut Macadamianötter mot till exempel cashewnötter som också är lite krämiga och feta eller mot pumpakärnor eller solrosfrön om du undviker nötter.

2 dl nötter (blötlagda i minst 4 timmar)
3 msk olivolja (jag tog 2 msk av oljan som de soltorkade tomaterna ligger i)
1/2 dl vatten
2 msk pressad citronsaft
10-12 st soltorkade tomater
2-3 dl hackad färsk gräslök
1/2 tsk salt (gärna örtsalt)
peppar

Häll av blötläggningsvattnet från nötterna. Mixa nötterna i en highspeed blender tillsammans med vattnet tills de blir en krämig smet. Tryck ned med staven, om du har sådan till din mixer under tiden. Det tar några minuter och du måste skrapa ned massan lite då och då från kanten. Tillsätt oljan och citron, lite salt i taget och några drag med pepparkvarnen och mixa en stund till. Skrapa ur nötmassan och lägg i en skål. Hacka tomaterna och gräslöken fint och rör ner. Smaka av och tillsätt med salt, peppar eller citron om du tycker det behövs. Låt gärna färskosten stå några timmar i kylen innan du serverar, gärna med lite hackad gräslök på toppen. Servera på Raw Fröknäcke eller som en kall sås som tillbehör till sallad.

Det här inlägget postades i Recept och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>