Raw bovetegröt med mandelmjölk

2014-08-13 07.32.53-1

Bovete är till skillnad från namnet helt fritt från både vete och gluten. Det är delen på ett näringsrikt frö och flera gånger hälsosammare och mer lättsmält än spannmål. Bovete är rikt på järn, zink, selen, flera vitaminer, kostfiber och flera essentiella aminosyror. Det sänker blodtrycket, höga kolesterolvärden och ökar blodcirkulationen.

Detta gör det till en bra och lättanvänd ingrediens i Raw Food köket. I det här receptet gjorde jag en Rawgröt med smak av kanel och äpple.

1 dl Helt bovete först sköld och sedan blötlagd i 30 min.
1/2 Äpple av den sötare sorten.
1 tsk Kanel.
Mixa den blötlagda boveten med äpple och kanel. Om du vill ha den lite sötare så ringla över lite honung. Jag toppade med mandlar som varit blötlagda över natten och sedan rullade i kanel. Till det fantastiskt god mandelmjölk.

Du kan även groda bovete och då flerdubbla näringsvärdet. Grodda bara så mycket som du avser använda eftersom just bovetegroddar inte håller sig särkilt bra. Lägg groddar i sallader, soppor och i fyllningar.

Grodda bovete såhär:
Lägg bovete i blöt cirka 30 min.
Skölj bovetet noga.
Grodda i groddpåse eller glasburk men bara ett dygn.

 

 

Det här inlägget postades i Hälsa, Recept och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>